Betrokkenheid in een snel en efficiënt behandeltraject: “dat geeft vertrouwen”

“Het is belangrijk dat patiënten weten dat vanaf de diagnose hard en bekwaam gewerkt wordt om hen snel door de behandeling heen te helpen.”

We praten met dr. Marc van Milligen de Wit, MDL- arts bij PoliDirect. In zijn vorige verhaal wordt het belang van het bevolkingsonderzoek (BVO) darmkanker besproken.

In dit verhaal vertelt hij meer over zijn eigen ervaringen.

“Ik maak regelmatig mee dat mensen bij me komen na een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm) en achteraf opgelucht en enthousiast zijn: ‘Wat ben ik blij dat ik van die zorg af ben!’. Echter, soms moet je iemand helaas vertellen dat hij/zij darmkanker heeft en dat is natuurlijk geen goed nieuws.”

“De diagnose darmkanker heeft een grote impact op iemands leven. Iemand doet met het idee ‘ik ben gezond’ mee aan het BVO en komt daarna enigszins gespannen met een positieve test naar de kliniek voor een coloscopie. Vervolgens zit de patiënt, als het roesje uitgewerkt is, met een partner of begeleider tegenover de arts, waar ze het slechte nieuws horen”, vertelt dr. van Milligen de Wit, “Dat is een moeilijk gesprek en belangrijk om duidelijk en eerlijk te voeren.”

“Het is van groot belang dat daar, naast de patiënt, iemand bij aanwezig is. De patiënt heeft immers net een coloscopie gehad en is nog een beetje onder invloed van het roesje. Als er iemand bij is, kan diegene de informatie goed opslaan en later nog eens herhalen voor de patiënt. Daarnaast bel en informeer ik altijd onmiddellijk de huisarts. Dan kan de patiënt ook met de huisarts bellen zodra hij/zij thuis is. Dan komen vaak de meeste vragen pas”.

“Het moet voor de patiënt duidelijk zijn dat we vanaf dit moment een traject ingaan dat gericht is op het genezen van de ziekte.”

Terug naar het gesprek met de patiënt

“Ik vind het belangrijk om mensen altijd een perspectief te bieden door duidelijk te maken dat er een goede kans is op genezing”, vervolgt Van Milligen de Wit zijn verhaal, “Het moet voor de patiënt duidelijk zijn dat we vanaf dit moment een traject ingaan dat gericht is op het genezen van de ziekte.”

Veel van de darmonderzoeken die we bij PoliDirect uitvoeren, zijn het vervolg op een positieve ontlastingstest bij het BVO darmkanker. Hierdoor zijn we er in de meeste gevallen op tijd bij als de diagnose darmkanker is. Er zijn nog geen symptomen en de ziekte verkeert vaak nog in een vroeg stadium, waardoor een genezende behandeling mogelijk is.

“Toch heeft het natuurlijk veruit de voorkeur om er op tijd bij te zijn, zodat je met een enkele operatie de ziekte kunt genezen”

“Uit statistieken weten we dat mensen die met op darmkanker wijzende klachten voor een coloscopie komen, vaak in een later stadium zitten dan de mensen die zonder klachten via het BVO voor een onderzoek bij ons binnenkomen”, legt de MDL-arts uit. “Er zullen natuurlijk ook in de groep BVO-patiënten altijd een paar patiënten zijn waarbij de scans in het ziekenhuis laten zien dat er uitzaaiingen zijn, maar gelukkig zal het grootste deel met een operatie genezen kunnen worden.”

“Als je de ziekte met alleen een operatie kunt genezen, geeft dat de beste overlevingskans. Al hebben we tegenwoordig ook bij de meer gevorderde tumoren soms behandelmogelijkheden om uiteindelijk tot genezing te komen. Toch heeft het natuurlijk veruit de voorkeur om er op tijd bij te zijn, zodat je met een enkele operatie de ziekte kunt genezen”, vertelt Van Milligen de Wit.

Veelgestelde vragen

Na de diagnose ‘darmkanker’ hebben patiënten natuurlijk veel vragen. Is het te genezen? Wat is de kans op uitzaaiingen? Wat staat mij te wachten? Hoe lang duurt het voor ik een operatie krijg en wat voor operatie krijg ik dan? Hoe lang lig ik in het ziekenhuis? Krijg ik een stoma? “Mensen hebben vooral veel vragen over dingen waar ze bang voor zijn”, vertelt Van Milligen de Wit, “en de meeste vragen kunnen we gelukkig beantwoorden.”

“Het is vaak al heel geruststellend als ik een beeld kan geven van het traject dat hen te wachten staat en hoe snel ze terecht kunnen in het ziekenhuis.”

“Soms moet je het antwoord in het midden laten. Of er wel of geen uitzaaiingen zijn, is pas bekend na de scans. De soort operatie en wel of geen stoma kunnen vaak pas beslist worden, als de chirurg bij de patiënt heeft gezien wat technisch mogelijk is. Ik kan de patiënt wél vertellen wat ik verwacht op grond van mijn klinische ervaring, kennis en wat ik heb gezien bij de patiënt. Het is vaak al heel geruststellend als ik een beeld kan geven van het traject dat hen te wachten staat en hoe snel ze terecht kunnen in het ziekenhuis.”

Een goede samenwerking tussen PoliDirect, de huisarts en de artsen in het ziekenhuis is belangrijk

“Gelukkig is het zo dat wij een heel goede samenwerking hebben met de omliggende ziekenhuizen. Ik bel naast de huisarts vaak ook even met de dokter in het ziekenhuis waar de patiënt naartoe gaat. We spreken dan af dat een patiënt binnen een week gezien wordt”, vertelt Van Milligen de Wit. “Dat er korte lijnen bestaan tussen mij, de huisarts en het ziekenhuis is voor de kwaliteit van het hele proces van diagnose en verwijzing tot behandeling, ontzettend belangrijk. Door die korte lijnen krijgt de patiënt de zorg die hij/zij verdient.”

“Het is belangrijk dat patiënten weten dat vanaf de diagnose hard en bekwaam gewerkt wordt om hen snel door de behandeling heen te helpen. Dat geeft vertrouwen”, concludeert de arts. “Ze worden niet in het diepe gegooid, maar bemerken direct de veiligheid en betrokkenheid van een snel en efficiënt behandeltraject”.

“Ze worden niet in het diepe gegooid, maar bemerken direct de veiligheid en betrokkenheid van een snel en efficiënt behandeltraject”

Start typing and press Enter to search

Darmkankermaand blauw lint PoliDirect Bevolkingsonderzoek coloscopie