Maart is Darmkankermaand

PoliDirect kleurt op deze pagina blauw, want maart staat wereldwijd bekend als ‘Darmkankermaand’. In deze maand wordt er extra aandacht gegeven aan darmkanker. Op deze pagina leest u meer over de ziekte waar jaarlijks meer dan 14.000 Nederlanders mee te maken krijgen.

Darmkanker is goed te behandelen in een vroeg stadium. Bij patiënten met dikkedarmkanker daalt de vijfjaarsoverleving* van 95% bij eerste stadium tot slechts 11% bij het vierde stadium.

* vijfjaarsoverleving De vijfjaarsoverleving is het percentage darmkankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is. Bovenstaande percentages zijn een gemiddelde. Houd daarom altijd in je achterhoofd dat jouw vooruitzichten anders kunnen zijn.

Darmkanker treft vooral ouderen. Van alle darmkanker patiënten was 42% tussen de 60 en 74 jaar en 37% boven de 75 jaar oud.

Gemiddeld 72% van de Nederlanders doet mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Van de 28% die in de eerste ronde niet mee doet, doet 21% in de tweede ronde alsnog mee.

Stadium I 95%
Stadium II 88%
Stadium III 70%
Stadium IV 11%
 • 30-44 jaar
 • 45-59 jaar
 • 60-74 jaar
 • 75+ jaar
 • Doet mee aan het BVO
 • Rest

Over darmkanker

Bij darmkanker hopen cellen zich op die zijn ontstaan door een verstoorde celdeling. Ze vormen een kwaadaardig gezwel (tumor) in de darmen. Dit kan op meerdere plekken in de darmen zijn. Als we het over darmkanker hebben, gaat het in de meeste gevallen om dikkedarmkanker of endeldarmkanker.

Darmkanker staat voor zowel mannen als vrouwen op de derde plek als meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en er overlijden jaarlijks zo’n 5000 mensen aan deze ziekte.

Toch is darmkanker een van de best te behandelen vormen van kanker, mits het op tijd wordt ontdekt. Dankzij het bevolkingsonderzoek darmkanker, gestart in 2014, gebeurt dit steeds beter.

Bent u een zorgprofessional?

Dan nodigen we u en uw collega’s van harte uit voor ons webinar: Darmkanker, tijdig onderzoek maakt het verschil.

Titel: Darmkanker, tijdig onderzoek maakt het verschil
Datum: Maandag 22 maart 2021
Tijd: 20:00 uur – 20:45 uur
Sprekers: drs. J.M. (Jeroen) Jansen, MDL-arts en medisch directeur PoliDirect, drs. C.J.M. (Clemens) Bolwerk, MDL-arts en dr. S.S.A.Y. (Surya) Biere, chirurg

Het webinar was een succes!

Hopelijk was u erbij en heeft u er wat van op kunnen steken. Interesse in meer scholingen? Klik hier om naar ons overzicht met geplande scholingen te gaan.

Klachten die kunnen wijzen op darmkanker

Niet iedereen met (een voorstadium van) een tumor in de darmen heeft last van onderstaande klachten. Bovendien kunnen de klachten ook andere oorzaken hebben. Bezoek de huisarts altijd bij bloed in uw ontlasting, als u zich zorgen maakt of als de klachten langere tijd aanhouden.

Alarmsignalen van darmkanker kunnen o.a. zijn:

 • Bloed of slijm in de ontlasting;
 • Een (blijvende) verandering in het ontlastingpatroon (hoe vaak je moet poepen of hoe de poep eruit ziet);
 • Buikpijn of -kramp;
 • Loze aandrang;
 • Verstopping;
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Minder eetlust;
 • Vermoeidheid of duizeligheid (door bloedarmoede).

Waarom is er een bevolkingsonderzoek?

Darmkanker geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Een vroege opsporing is daarom erg belangrijk! Hoe eerder, hoe beter. Daarom is er sinds 2014 een bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Door dit bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de kans op genezing vergroot. Op den duur zullen er meer dan 2000 sterfgevallen per jaar voorkomen worden.

Hierbij komt dat darmkanker uitermate geschikt is voor een screening, zoals bij het bevolkingsonderzoek gebeurt:

 • Het is een veel voorkomende ziekte;
 • De ziekte ontwikkeld zich langzaam;
 • Poliepen, goedaardige voorlopers van darmkanker, kunnen al vroeg opgespoord en weggehaald worden.

Hoe het werkt

Bent u tussen de 55 en 75 jaar? Dan krijgt u elke twee jaar een oproep om ontlasting in te leveren voor het bevolkingsonderzoek darmkanker in een mooie paarse envelop. Met een zogenoemde iFOBT-test wordt vervolgens naar (onzichtbare) bloedsporen in uw ontlasting gezocht. Bloedsporen kunnen namelijk wijzen op darmkanker.

Zijn er bloedsporen gevonden? Dan ontvangt u een uitnodiging voor het vervolgonderzoek, in de meeste gevallen een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie). Dit is het moment waarop u mogelijk naar PoliDirect wordt verwezen.

Het kijkonderzoek

Na een positieve test bij het bevolkingsonderzoek of als je met klachten bij de huisarts bent geweest, wordt je verwezen voor een vervolgonderzoek. Dit kan een coloscopie, sigmoïdoscopie of proctoscopie zijn. Door middel van een kijkonderzoek kan een diagnose vastgesteld worden.

Coloscopie
Bij het darmonderzoek wordt de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekeken door middel van een flexibele slang (endoscoop) met het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera.

Sigmoïdoscopie
Dit is een gedeeltelijk darmonderzoek waarbij de binnenkant van het laatste gedeelte van dikke darm wordt bekeken door middel van een endoscoop.

Proctoscopie
Bij de proctoscopie wordt de binnenkant van uw endeldarm en anus  bekeken door middel van een kort metaal buisje, waardoorheen licht wordt geleid (proctoscoop).

Bij een darmonderzoek wordt onder andere gezocht naar poliepen, uitstulpingen van het slijmvlies van de dikke darm. Ze zijn vaak klein en geven weinig of geen klachten. Poliepen verhogen echter wel de kans op darmkanker en worden daarom tijdens het darmonderzoek direct verwijderd.

Wat gebeurt er na de diagnose darmkanker?

Als uit het kijkonderzoek blijkt dat je darmkanker hebt, wordt je doorverwezen voor een behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor jou het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de ziekte. Met een operatie kan een kwaadaardige tumor worden weggehaald. Als er meer uitzaaiingen zijn, zult u te maken kunnen krijgen met chemotherapie.

Een deel van onze data en informatie komt van de volgende websites. Je kunt hier zelf ook op kijken voor meer informatie:

Verhalen

ZBC’s: dé oplossing voor werkloze jonge klaren MDL?

Aldus MAGMA, het tijdschrift van de Nederlandse vereniging van maag-darm-leverartsen (NVMDL). Angela Tjon (jonge klare en MDL-arts bij PoliDirect) en Jeroen Jansen (MDL-arts en medisch directeur PoliDirect) sloten aan bij het rondetafelgesprek voor MAGMA, het tijdschrift van de NVMDL. De stelling is: 'Het ZBC is de oplossing voor de huidige banenmarktproblematiek onder jonge klaren MDL'. [...]

Kom werken in ons nieuwe MDL-centrum!

Nieuw MDL-centrum op IJburg PoliDirect IJburg wordt verbouwd to MDL-focus centrum en krijgt er begin volgend jaar een tweede behandelkamer bij. Dit betekent dat we op zoek zijn naar nieuwe collega's! Bekijk onze vacatures en solliciteer als je onderdeel wilt worden van ons nieuwe scopieteam. Op 10 januari gaat de hamer erin. PoliDirect IJburg wordt [...]

“De eerste Huisartsenraad een feit: we hebben samen hetzelfde doel: goede zorg met korte lijnen en goed contact”

De Huisartsenraad van PoliDirect is voor het eerst samengekomen. Deze groep van huisartsen komt viermaal per jaar bij elkaar om over casuïstiek en actuele thema’s in de zorg te spreken en met elkaar te kijken waar verbetering mogelijk is. Daarnaast zorgen de bijeenkomsten voor korte lijnen en goed contact tussen PoliDirect en de huisartsen. De [...]

Kijk eens wat vaker achterom

We praten er niet graag over: ontlasting, buikklachten, kanker… heel begrijpelijk! Laten we echter deze darmkankermaand gebruiken om niet alleen onze kennis over darmkanker te vergroten, maar ook om het taboe weg te nemen.

Darmkanker is een van de best te behandelen vormen van kanker, vooral als we er vroeg bij zijn. Als we dus wat vaker achterom kijken en er meer over durven praten, wordt het taboe hopelijk minder. En wie weet is de drempel om je eigen poepmonster naar het bevolkingsonderzoek op te sturen dan ook wat lager. Heeft u klachten waar u zich zorgen over maakt? Ga dan gewoon naar de huisarts en laat u onderzoeken.

Een darmonderzoek kan heel spannend zijn, maar als u weet dat er veel ellende mee voorkomen kan worden, is het wellicht makkelijker om over de eerste gêne en angst heen te stappen. Laat ons daarbij helpen door u voldoende informatie te geven en open te staan voor uw zorgen en vragen. Wij willen dat patiënten zich bij ons zoveel mogelijk op hun gemak voelen in een toch wat ongemakkelijke situatie.

Risicofactoren darmkanker

Overgewicht

Veel rood vlees eten

Roken en drinken (alcohol)

Darmkanker in de familie

Verklein je kans op darmkanker

5
Bij 5% van alle darmkankerpatiënten is erfelijkheid de oorzaak
 • Zorg voor een gezond gewicht.
 • Beweeg voldoende.
 • Eet genoeg groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten.
 • Stop met roken en wees matig met alcohol.
 • Ga tijdig naar uw huisarts bij aanhoudende klachten, als u zich zorgen maakt of bij bloed in uw ontlasting.
 • Doe mee met het bevolkingsonderzoek darmkanker, als u een uitnodiging krijgt.
 • Laat u onderzoeken als er darmkanker in uw directe familie voorkomt.

Check jouw kans op erfelijke darmkanker op de website van het MLD-fonds

Start typing and press Enter to search