Het darmonderzoek: gewoon doen
En dan ligt ineens die paarse envelop op de deurmat en moet je er iets mee. Heel spannend. Doe ik het wel, doe ik het niet… Mijn advies: gewoon doen. Beter een keer te vaak gekeken dan een keer te weinig.
Als iemand vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker bij ons in de kliniek een intakegesprek krijgt voor het darmonderzoek, proberen we vooral te luisteren en de patiënt op zijn of haar gemak te stellen.
Het is nogal wat als je, nadat je hebt besloten in je eigen ontlasting te duiken, een brief krijgt waarin staat dat er bloed in die ontlasting is gevonden. Het woord ‘darmkanker’ wil je gewoon niet lezen. Wanneer je dat woord hebt gelezen, is je aandacht voor de rest van de informatie weg. In je hoofd resoneert het woord door. Zo mis je de gegevens die ook in de folder staan, waarbij wordt aangemerkt dat in meer dan 90% van de gevallen gelukkig (nog) niets onbehandelbaars wordt gevonden en dat in een vroeg stadium geconstateerde darmkanker erg goed te behandelen is.
Gelukkig komt het intakegesprek dichterbij en hoop je dat het onderzoek snel kan plaatsvinden. Vaak kan dat al binnen 15 werkdagen. Tijdens het intakegesprek leggen we de informatie in de folder van het bevolkingsonderzoek nogmaals uit, maar dan toegespitst op het onderzoek in onze kliniek. Ik hoor na zo’n gesprek vaak terug dat mensen opgelucht zijn dat ze naar de intake zijn gekomen. Ze zien weliswaar op tegen het onderzoek, maar zijn na het gesprek toch wat geruster op het vervolg.
Mijn collega’s en ik zien u graag en leggen rustig uit wat u kunt verwachten voor, tijdens en na het onderzoek.
Nicole de Jager,
Verpleegkundige PoliDirect IJburg.