Longgeneeskunde

Met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem kunt u terecht bij de longartsen van PoliDirect in IJburg.

Het ademhalingssysteem bestaat uit de bovenste en onderste luchtwegen. met als taak het opnemen van zuurstof uit de ingeademde lucht en het afgeven van koolzuur aan de uit te ademen lucht. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neusholte, mondholte, keelholte en het begin van de luchtpijp. De onderste luchtwegen bestaan uit het verdere gedeelte van de luchtpijp met alle bijbehorende vertakkingen naar de longen: twee longkwabben links en drie longkwabben rechts. Daar bevinden zich de longblaasjes voor de uitwisseling van zuurstof en koolzuur.

Post-COVID-19 zorg bij onze longpoli

Bij onze longpoli in IJburg bieden we post-Covid-19 zorg, nazorg voor patiënten die corona hebben gehad en binnen de eerstelijnszorg zijn gebleven.

We weten inmiddels dat een aanzienlijk aantal COVID-19 patiënten longklachten houden, zelfs als ze niet opgenomen geweest zijn. Dit wordt CALD genoemd (Covid Associated Lung Disorder). Bij deze post-Covid-19 patiënten die aanhoudende klachten hebben, is uitgebreid longfunctieonderzoek noodzakelijk. Diffusiecapaciteit en spirometrie zijn hierbij belangrijk om o.a. te beoordelen in hoeverre longfibrose is ontstaan, een soort littekenweefsel dat ervoor zorgt dat je moeilijker zuurstof binnenkrijgt, en of het behandeld kan worden. Bij aanhoudende longklachten kunt u denken aan: kortademigheid, afgenomen inspanningstolerantie en pijn in de longen.

We vervolgen deze patiënten volgens de voorlopige Zorgstandaard CALD van de Long Alliantie Nederland (LAN), waarbij ook aandacht is voor de psychische gevolgen en zullen, waar mogelijk, overleggen met andere zorginstellingen (bijv. longrevalidatiecentra, fysiotherapiepraktijken, academische ziekenhuizen).

Bij het zien van patiënten en bij de uitvoer van longfunctieonderzoek volgen wij uiteraard de richtlijnen van het RIVM en de NVALT. Klik hier om onze coronamaatregelen te bekijken.

Voor de post-COVID-19 zorg kunnen verwijzers on op ZorgDomein vinden bij de volgende zorgvragen:

 • Longziekten
 • Dyspnoe ECI
 • Hoesten ECI
 • Onderste luchtweginfectie
 • Overige zorgvragen Longziekten

We hopen zo de post-COVID-19 zorg vorm te kunnen geven en ook de reguliere longzorg weer op te kunnen pakken.

Voor de volgende klachten en aandoeningen kunt u bij ons terecht

 • Astma;
 • Astma bij zwangere vrouwen;
 • COPD;
 • Benauwdheid;
 • Langdurig hoesten;
 • Bronchitis;
 • Allergieën die van invloed zijn op de luchtwegen;
 • Tuberculose;
 • Hulp bij stoppen met roken;
 • Screening op longkanker (in de nabije toekomst).

Wat bieden wij?

We bieden korte wachttijden en een snelle uitvoering van benodigde onderzoeken. Ook in de avond kunt u bij ons terecht. Hieronder leest u, hoe de behandeling(en) gaan in PoliDirect IJburg.

Goed om te weten:

 • Uw huisarts kan snel digitaal en telefonisch met ons overleggen;
 • U krijgt een medisch rapport mee naar huis;
 • Uitslagen kunnen telefonisch met u besproken worden, indien u dit wenst.

Hoestpoli PoliDirect IJburg

De gevolgen van chronisch hoesten worden vaak onderschat. Je kunt er ook andere lichamelijke klachten van krijgen. Tevens kan het uitputtend zijn en er voor zorgen dat iemand niet normaal kan deelnemen aan het dagelijks leven. In sommige gevallen kan dat zelfs leiden tot sociale isolatie. Daarom worden de klachten op de hoestpolikliniek serieus onderzocht en behandeld.

De oorzaak van hoesten

Bij hoesten gaat het vaak om een prikkeling van de keel, de luchtwegen en/of de maag of slokdarm. Net als niezen, gapen en hikken gebeurt het in een reflex. Chronisch hoesten wordt meestal veroorzaakt door astma, neus- en/of bijholteproblemen of een teveel aan (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm. Vaak gaat het om een combinatie van deze oorzaken. Maar er zijn nog velerlei andere oorzaken mogelijk. De meeste aandoeningen zijn goed behandelbaar.

De behandeling

Ervaring, geduld en een goede samenwerking tussen verschillende specialisten kan de oplossing bieden voor het complexe chronisch hoesten probleem. Een goede diagnose is belangrijk en daarom wordt bij het onderzoek systematisch te werk gegaan. Om uw klachten goed in kaart te brengen, vult u van tevoren alvast een vragenlijst in. Tevens wordt een bloedonderzoek gedaan om onder andere een eventuele allergie uit te sluiten.

Tijdens het eerste bezoek komt u bij onze longfunctieanalist terecht. Er wordt een blaastest (longfunctieonderzoek) gedaan, ook wel een spirometrie genoemd. Daarna volgt een consult met de longarts, waarbij de klachten en de resultaten van het onderzoek worden besproken. Hieruit volgt een persoonlijk behandelplan.

Longfunctieonderzoek in PoliDirect Oisterwijk

U heeft met uw huisarts besproken dat u een longfunctieonderzoek ondergaat omdat uw longen (tijdelijk) niet goed werken. Met een verwijzing kunt u vervolgens bij ons terecht voor verschillende longfunctietesten.

De behandeling

Bij het eerste bezoek krijgt u direct een consult met onze longarts. Hier wordt bepaald welke longfunctieonderzoeken er vervolgens plaats moeten vinden.

De longfunctieonderzoeken die bij PoliDirect uitgevoerd worden, zijn:

 • Bodybox
 • Diffusietest
 • Histamineonderzoek
 • Provocatietesten
 • Spirometrie

Actuele wachttijden

De actuele wachttijden zijn per 30 november 2021:

Actuele wachttijd IJburg
Longgeneeskunde

2 kalenderdagen

Bovenstaande wachttijden worden maandelijks bijgehouden. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

U kunt voor dit onderzoek terecht bij de volgende locaties:

PoliDirect IJburg
PoliDirect IJburg

IJburglaan 955
1087 EN IJburg

Start typing and press Enter to search