Met een zetje in de rug nu echt afvallen

Gezond eten en goed bewegen, dat helpt bij afvallen. Maar soms is het niet genoeg en red je het niet in je eentje. Terwijl afvallen als je obesitas hebt wel heel belangrijk is. Een gezond gewicht verkleint de kans op hart- en vaatziektes en vermindert bijvoorbeeld klachten in knieën en heupen. En gelukkig is er hulp, in de vorm van een internist, een verpleegkundige en een medicijn. 

Dr. Wim de Graaff is endocrinoloog, een internist die gespecialiseerd is in hormonen. De Graaff is met name gespecialiseerd in de schildklierziektes en suikerziekte. Hij werkte lang in het Tergooi ziekenhuis en waagde na 20 jaar een sprong in het diepe door voor zichzelf te beginnen. Hij heeft mogen meehelpen om het ACIBADEM in Amsterdam van de grond te krijgen en werkt nu bij PoliDirect. Samen met een verpleegkundige heeft hij een traject ontwikkelt voor mensen met overgewicht. Goede begeleiding en een medicijn zijn hierbij de sleutels naar een gezond gewicht. 

Negatieve spiraal

Wat obesitas met je doet, weet De Graaff heel goed. “Mensen die overgewicht hebben, zitten vaak in een negatieve spiraal. Ze krijgen meer klachten want het gewicht moet gedragen worden door je knieën en je heupen. De waarden in het bloed veranderen, de suiker wordt vaak te hoog en de cholesterolwaarden veranderen. Vaak krijgen mensen slaapproblemen. Ze hebben meer kans op depressie, op kanker en hart- en vaatziektes. En als je dan ook nog wordt aangekeken als je een keer uit eten gaat van: “zie die eens eten”, dan wordt het leven er niet leuker op.” 

Alle reden dus om af te vallen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Vaak hebben de mensen die bij ons komen al meerdere diëten geprobeerd en hebben ze veel last van het jojo-effect. Met deze behandeling is er absoluut perspectief voor ze.”

Leefstijl aanpassen

De behandeling is voor mensen met een BMI van 27 of hoger. BMI staat voor body mass index en is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om te kunnen inschatten of iemand overgewicht heeft. 

De behandeling is een gecombineerde lifestyle-interventie. Het begint dus met de vraag: is je leefstijl wel gezond? “Vaak is het antwoord nee,” weet De Graaff. “Al kun je ook pech hebben in het leven en door een aandoening  of medicijngebruik overgewicht krijgen. Daarom doe we aan het begin van het traject altijd een bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek, en vult de patiënt een uitgebreide vragenlijst in. Een traag werkende schildklier komt heel vaak voor. Dan gaan we natuurlijk eerst dat behandelen.” 

In de behandeling wordt de leefstijl dus grondig aangepakt. “Dat betekent beweegadviezen en bewegen onder begeleiding, en ook eetadviezen en eten onder begeleiding. En dan zonder met het vingertje te wijzen. Want eten is één van de leuke dingen van het leven. Die stelling onderstrepen de verpleegkundige en ik allebei. En dat moet ook zo blijven. Alleen je kunt heel goed gezond én lekker eten door goed te variëren.”

De begeleiding is van grote waarde. “Veel Scandinavische studies hebben dat al bewezen. Je leefstijl aanpassen werkt alleen als je heel regelmatig mensen terug laat komen. Dat doen we dan ook. Het traject duurt een half jaar. In die tijd kom je regelmatig terug bij de verpleegkundige. Die geeft je heel veel informatie en coaching. Dat is heel belangrijk, anders verwatert het binnen een jaar.” Na een half jaar volgt een evaluatie en is het mogelijk om nog een half jaar te verlengen. 

“Eten is één van de leuke dingen van het leven. Die stelling onderstrepen de verpleegkundige en ik allebei. En dat moet ook zo blijven.”

Met een zetje in de rug nu echt afvallen

Zetje in de rug

Naast het meer bewegen en gevarieerder eten onder begeleiding, geeft een medicijn een zetje in de rug. “Met het medicijn kun je makkelijker afvallen. Je kent het gezegde wel: elk pondje gaat door het mondje. En dat is deels waar, maar deels ook niet. Sommige mensen hebben een langzame verbranding. Als wat je eet heel langzaam verbrandt wordt, dan slaat je lichaam alles wat je niet verbrandt op in je vetweefsel. Daarnaast, als je eenmaal overgewicht hebt, schuift de drempel van verzadiging op. Daardoor kunnen mensen met overgewicht twee borden achter elkaar eten, waar anderen al na één bord vol zitten. Daar kunnen ze niet zo veel aan doen. Ze weten dat het niet verstandig is, maar het duurt langer voordat ze het gevoel hebben dat ze vol zitten.”

Het medicijn helpt daar een handje bij. “Dat gevoel van verzadiging wordt afgegeven door een hormoon dat uit je maagdarmkanaal komt. Het medicijn is daarop gebaseerd, het is een soort hormoon. Dat geeft het signaal aan je hersenen waardoor mensen opeens wel weer het natuurlijke verzadigingsgevoel krijgen.”

De dosis wordt zorgvuldig opgebouwd, om de bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken. “Je lichaam moet aan het medicijn wennen. Sommige mensen zijn zo enthousiast dat ze meteen de volledige dosis willen. Dat kan niet, dat schrijf ik ook niet voor. Want als je te veel neemt in één keer, wordt het signaal te sterk en kan je erg misselijk worden. We bouwen het dus zorgvuldig op, zodat je lichaam kan wennen en je niet of nauwelijks misselijk wordt.”

“De combinatie van je leefstijl aanpassen en het medicijn geeft al gauw resultaat.”

Positieve spiraal

De combinatie van je leefstijl aanpassen en het medicijn geeft al gauw resultaat. Binnen drie maanden zijn de meeste patiënten meer dan 5% van hun gewicht kwijt, na zes maanden is dat minimaal 10%. “En als je 120 kilo weegt, is dat 12 kilo. Til dat maar eens op.” Maar er zijn meer resultaten. “Ze krijgen wat complimentjes, hun lichamelijke klachten verminderen en de kans op ziektes wordt aanzienlijk kleiner. Ze kunnen medicijnen afbouwen en hun stemming verbetert. Kortom: ze komen in een positieve spiraal. Omdat de kilo’s er nu wel afgaan.”

Kostenplaatje

Eindelijk echt afvallen met een goed werkend medicijn, het klinkt hartstikke mooi. Dat is het ook, vindt dokter De Graaff. Er zit alleen één groot nadeel aan: “Het medicijn wordt alleen vergoed voor mensen met diabetes. Mensen met obesitas zonder diabetes moeten het zelf betalen.” Om de kosten toch wat te drukken, raadt De Graaff aan om een verwijzing via de huisarts te vragen. “Dan zijn mijn consulten gedekt en hoef je alleen te betalen voor het medicijn en de begeleiding bij de verpleegkundige, die ook heel waardevol is.” Het bedrag kan in twee termijnen betaald worden. 

“Het is niet helemaal eerlijk,” vindt De Graaff, “want voorkomen is beter dan genezen.” Samen met een aantal andere artsen en professionals, verenigd in het Centrum Gezond Gewicht (Erasmus MC), wil hij hier dan ook verandering in brengen. “We hebben het op de agenda gezet bij de zorgverzekeraars. Dus de kans bestaat dat het over een jaar of twee wel vergoed wordt.” 

de behandeling overgewicht bij PoliDirect

Afspraken maken voor de behandeling overgewicht bij PoliDirect?

Is dit traject iets voor u of twijfelt u daarover? Bel ons gerust! Ook als u meer wilt weten over het traject. We praten er graag met u over. Lees meer.

U kunt ook ons algemene nummer bellen: 088-8884555. Of direct met onze vestiging in IJburg, waar we het traject aanbieden: 020 2170110.

Start typing and press Enter to search

Regje Blumer internist