Pijnpoli

Wat is een pijnbehandeling?

Iedereen ervaart wel eens pijn. Echter, pijnklachten kunnen zich dusdanig ontwikkelen dat deze de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Bij sommige pijnklachten kunnen de meeste algemene activiteiten al een probleem vormen zoals het beoefenen van een sport tot het tillen van lichte materialen.

Welke specialisten zijn werkzaam binnen een pijnbehandeling?

Een aantal anesthesiologen heeft zich verder gespecialiseerd tot pijnbestrijder. Zij hebben zich toegelegd op het vakkundig behandelen van verschillende pijnsoorten. Bij PoliDirect wordt u uitsluitend behandeld door anesthesiologen/pijnspecialisten.

Pijnbehandelingen

Bij patiënten met (chronische) pijnklachten wordt in veel gevallen geen duidelijke oorzaak gevonden. Operatieve behandeling is meestal niet mogelijk en behandelingen met pijnstillers en/of fysiotherapie hebben onvoldoende resultaat gehad. Een pijnbehandeling is dan een mogelijkheid om de pijnklachten weg te nemen. Een pijnbehandeling kan ook een alternatief zijn voor een operatie als de oorzaak van de pijn wel bekend is. Wat voor soort pijnbehandeling geschikt is, hangt af van uw klacht. Grofweg zijn er twee mogelijkheden:

  • Pijnstillers: soms werkt een pijnstiller uitstekend, maar zijn er bijwerkingen waardoor dit geen goede optie is om de pijnklacht te bestrijden. De pijnspecialist van PoliDirect kan dan beoordelen of een ander type pijnstiller een mogelijkheid is.
  • Injectietherapie, bijvoorbeeld een zenuwblokkade door een pijnspecialist.

Bij Polidirect behandelen we een breed scala aan klachten zoals: 

  • (Uitstralende) pijn naar armen, benen, voeten en handen, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia of op verdenking van een hernia
  • Pijn aan het bewegingsapparaat zoals schouders of knieën
  • Hoofdpijn of nekklachten
  • Lage rugpijn

Patiënten jonger dan 18 jaar en patiënten met oncologische klachten of aangezichtspijn behandelen we niet.

De zenuwblokkade

Voordat een definitieve zenuwblokkade wordt uitgevoerd, stelt de pijnspecialist van PoliDirect eerst nauwkeurig vast welke zenuw de pijn veroorzaakt. Dit gebeurt met zogenaamde ‘proefbehandelingen’ waarbij telkens maar één zenuw verdoofd wordt. Als tijdens de verdoving de pijn voor meer dan 50% verdwijnt, dan weten we met redelijke zekerheid waar de pijn vandaan komt.

Bij een definitieve zenuwblokkade wordt de zenuw behandeld met ontstekingsremmers (corticosteroïden) of door verwarming met behulp van stroom. Drie maanden na de zenuwblokkade is het eindresultaat merkbaar. Afhankelijk van het type zenuwblokkade ligt het slagingspercentage (volledige of gedeeltelijke pijnverlichting) tussen de 60 en 80 procent. Er is geen risico op een permanente uitval van zenuwen wat betreft kracht of gevoel.

Actuele wachttijden

De actuele wachttijden zijn per 11 januari 2019:

Actuele wachttijd IJburg
Pijnpoli

5 kalenderdagen

Bovenstaande wachttijden worden maandelijks bijgehouden. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

U kunt voor dit onderzoek terecht bij de volgende locaties:

PoliDirect IJburg
PoliDirect IJburg

IJburglaan 955
1087 EN IJburg

Start typing and press Enter to search