Orthopedie

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen zoals letsels en slijtage aan het ‘bewegingsapparaat’. Dit bestaat uit alle botten, spieren, pezen, banden en gewrichten van het menselijk lichaam. Een breed specialisme dus!

Over orthopedie

Een orthopedisch chirurg (kortweg: orthopeed) richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen. U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht voor sportletsels, pijn aan de schouders of voor het stabiliseren van en/of aandoeningen aan de polsen en/of handen.

Vanaf 4 juni 2020 zal Orthopedisch Chirurg en Traumatoloog Drs. P. Peter Eggen een spreekuur houden bij PoliDirect Eindhoven en in een later stadium bij onze buitenpoli van PoliDirect Tilburg, in Oisterwijk.

Hoe het werkt

Als u voor een orthopedisch consult wordt verwezen, plannen we meteen een afspraak met u in. Hierbij we streven naar een wachttijd van maximaal één week.

Zorgvragen waarvoor u verwezen kunt worden

Gewrichtsaandoeningen en -letsels

Zorgvragen waarvoor u verwezen kunt worden

Gewrichtsaandoeningen:

  • Schouder
  • Elleboog
  • Pols/hand
  • Knie
  • Enkel/voet

Kleine verrichtingen orthopedie:

  • Traumatologie

Sportgeneeskunde:

  • Aandoeningen houdings- en bewegingsapparaat
  • Schouder stabilisaties
  • Voorste kruisband

Schouder

Door chronische overbelasting, veelal bovenhands werk of sport, kan er gewrichtsslijtage (artrose) ontstaan. Dit wordt vaak met conservatieve maatregelen behandeld: NSAID’s (pijnstillers/ontstekingsremmers), fysiotherapie en/of infiltraties (pijnbestrijding). Als dit onvoldoende baat biedt, kan voor een operatieve behandeling gekozen worden.

Dit kan ontstaan door een val op de zijkant van de schouder. Vaak wordt het conservatief behandeld (fysiotherapie en pijnbestrijding) echter bij mensen die veel bovenhands werken of sporten, is een operatie zeker te overwegen. De beste resultaten worden verkregen als de operatie binnen 2-3 weken plaatsvindt; indien dit later gebeurt is de kans van slagen minder.

Overbelasting of verkeerd gebruik is hier vaak de oorzaak. Deze klachten worden conservatief behandeld met pijnbestrijding en/of fysiotherapie.

Een chronische peesontsteking kan voor verkalking zorgen. Dit is vaak pijnlijker dan de peesontsteking zelf. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding en fysiotherapie (met shock wave behandeling). Bij een te grote kalkafzetting, kan via de radioloog een NACD procedure (barbotage) uitgevoerd worden. Hierbij wordt de kalk weggehaald (verbrokkeld) via een of meerdere naalden. In de laatste plaats kan een operatie overwogen worden, dit is echter zelden nodig.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute, traumatische scheur en een chronische. Een acute, traumatische scheur, vaak het gevolg van een val of iets verkeerd, plots optillen, kan het beste geopereerd worden.

Een chronische (degeneratieve, traumatische) peesscheur, vaak ontstaan door herhaaldelijke overbelasting, ouderdom (degeneratie) of een combinatie van factoren, wordt afhankelijk van o.a. de nog resterende kwaliteit geopereerd of conservatief behandeld (pijnbestrijding of fysiotherapie).

Grote peesscheuren die niet in aanmerking komen voor operatief herstel en patiënten van 70 à 75 jaar en ouder, worden conservatief behandeld. Als dit niet voldoende baat geeft, kan een omgekeerde schouderprothese overwogen worden. De prothese wordt niet uitgevoerd bij PoliDirect.

Als gevolg van een val of gebruik in combinatie met laxiteit (hypermobiliteit) kan een hypermobiel schoudergewricht ontstaan die gemakkelijk uit de kom schiet. In eerste instantie starten we in dit geval middels fysiotherapie een uitvoerig stabiliserend oefenprogramma. Mochten er toch nog luxaties optreden of een instabiel gewricht blijven bestaan, dan kan er een stabiliserende operatie worden uitgevoerd. We vragen dan van tevoren een MRI aan.

Deze kan spontaan optreden, na een verkeerde beweging, letsel of na een operatie. Het schouderkapsel schrompelt en wordt erg stug. Dit is pijnlijk. De beweeglijkheid neemt sterk af. Na verloop van tijd wordt het kapsel langzaam wat soepeler en komt de beweeglijkheid weer iets terug. Al met al kan dit gemiddeld 1 jaar duren. Een frozen shoulder behandelen we veelal met pijnstilling en fysiotherapie.

Bij slijtage zullen we u vooral in het beginstadium met pijnstillers en fysiotherapie begeleiden. Bij ernstige pijn en bewegingsbeperking kan een prothese overwogen worden. Vooralsnog wordt dat niet bij PoliDirect uitgevoerd. In zulke gevallen wordt u doorverwezen.

Actuele wachttijden

De actuele wachttijden zijn per 22 januari 2021:

Actuele wachttijd Eindhoven
Orthopedie

4 kalenderdagen

Bovenstaande wachttijden worden maandelijks bijgehouden. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Dit zijn de mensen die u gaan helpen:

U kunt voor dit onderzoek terecht bij de volgende locaties:

PoliDirect Eindhoven
PoliDirect Eindhoven

Hugo de Grootplein 1a
5652 LJ Eindhoven

Start typing and press Enter to search