Vasectomie: sterilisatie van de man

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie (sterilisatie man, anticonceptie) is een eenvoudige chirurgische ingreep. Hierbij worden de zaadleiders doorgesneden en korter gemaakt, waarna ze worden dichtgemaakt. Hierdoor kunnen zaadcellen niet meer via de penis naar buiten komen. Bij een zaadlozing komt alleen zaadvocht vrij zonder zaadcellen, waardoor zwangerschap niet meer mogelijk is.

Wat gebeurt er tijdens een vasectomie?

De arts begint met het voelen naar de zaadleider aan één kant van de balzak en geeft op die plek een verdovingsprik. Vervolgens maakt de arts een klein sneetje boven in de balzak, zodat de zaadleider zichtbaar wordt. Er worden twee klemmetjes op de zaadleider gezet, waarna een stukje wordt verwijderd. De uiteinden van de zaadleider worden daarna dichtgemaakt. Het sneetje in de huid wordt gehecht of blijft soms zo klein dat hechtingen niet nodig zijn. Deze procedure wordt aan beide kanten van de balzak herhaald en duurt in totaal ongeveer een halfuur.

Zorgkosten en verzekering

De zorgkosten van deze behandeling zijn €425,- De behandeling valt niet binnen de basisverzekering. U betaalt altijd de kosten voor deze behandeling vooraf (met pin) aan de balie.

Verwijzing van de huisarts

Wij raden u in alle gevallen aan een verwijzing te vragen aan uw huisarts. Een afspraak voor een vasectomie bestaat altijd uit een consult, gevolgd door de ingreep.

In het geval dat u na het consult afziet van de ingreep of de ingreep is bij u, om lichamelijke redenen, niet mogelijk onder lokale verdoving, dan wordt het consult wel in rekening gebracht. Deze hoeft u niet gelijk te voldoen aan de balie, maar wordt na 90 dagen gefactureerd onder declaratiecode 15B349.
Afhankelijk van het wel of niet aanwezig zijn van een contract met uw verzekeraar wordt de factuur naar uw verzekeraar of naar u (per e-mail) toegezonden. Voor deze factuur wordt uw (resterende) eigen risico aangesproken.

LET OP: indien u geen verwijzing heeft, dan zijn deze kosten geheel voor uw eigen rekening. Hiervoor ontvangt u een factuur ter hoogte van het passantentarief, welke u op onze website vindt.

Soms wel in aanvullende verzekering

In sommige aanvullende verzekeringen is een vasectomie wel opgenomen. In dat geval kunt u de behandeling zelf declareren bij uw zorgverzekeraar. Dan heeft u in ieder geval een verwijzing van uw huisarts of een toestemming van uw verzekeraar nodig.
Het kan zijn dat de zorgkosten (deels) worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is per zorgcontract anders en kunt u nakijken op uw eigen polisvoorwaarden (zorgcontract). U kunt dan (een deel) van de zorgkosten van deze behandeling terugvragen bij uw zorgverzekeraar. De zorgrekening ontvangt u via e-mail van ons.

Afspraak maken

U kunt bij PoliDirect snel terecht voor een afspraak. Neem contact op via onderstaande knop of bel 088-8884555.
Wanneer u zonder verwijzing een afspraak wilt maken, houdt u dan uw BSN-nummer bij de hand.

Klik hier voor de actuele wachttijden.

Of vul hier het contactformulier in dan wordt u teruggebeld voor het maken van een afspraak.

U kunt voor het specialisme chirurgie terecht bij de volgende locaties:

PoliDirect Alkmaar
PoliDirect Alkmaar

James Wattstraat 10-B
1817 DC Alkmaar

PoliDirect Amsterdam West
PoliDirect Amsterdam West

Burgemeester Röellstraat 24-26
1064 BP Amsterdam

PoliDirect Amsterdam Noord
PoliDirect Amsterdam Noord

Nieuwendammerstraat 2a
1023AD Amsterdam

PoliDirect Breda
PoliDirect Breda

Langendijk 25
4819 ET Breda

PoliDirect Eindhoven
PoliDirect Eindhoven

Hugo de Grootplein 1a
5652 LJ Eindhoven

PoliDirect Nieuwegein
PoliDirect Nieuwegein

Weverstedehof 6
3431 HR Nieuwegein

PoliDirect IJburg
PoliDirect IJburg

IJburglaan 835
1087 CL IJburg

PoliDirect Ravenstein
PoliDirect Ravenstein

Stationssingel 120A
5371 BB Ravenstein

PoliDirect Tilburg
PoliDirect Tilburg

Prinsenhoeven 44
5017 GC Tilburg

Start typing and press Enter to search