Hoogte zorgkosten
De overheid bepaalt welke zorg in de basiszorgverzekering is opgenomen en hoe klinieken en ziekenhuizen de geleverde zorg moeten registreren. De medisch specialist maakt daarvoor gebruik van een Diagnose Behandel Combinatie (DBC).
Hoe hoog zijn mijn zorgkosten?
De hoogte van de zorgkosten zijn pas achteraf duidelijk. De kosten zijn afhankelijk van:
• Het type zorg, dat nodig is bij uw diagnose en behandeling: denk o.a. aan het voorschrijven van medicatie, een onderzoek, ingreep of operatie.
• Het aantal bezoeken (of telefonische consulten) dat nodig was in uw zorgtraject.
De behandeling die u krijgt wordt geregistreerd in het DBC. Een DBC is de verzameling van alle zorg die een gemiddelde patiënt krijgt bij een gelijke diagnose of behandeling. Op uw rekening staan gemiddelde tarieven en niet de daadwerkelijk gemaakte kosten.
Helaas kunnen we pas achteraf precies aangeven, welke zorgkosten er in totaal zijn gemaakt. Het is niet mogelijk om van tevoren te bepalen wat uw behandeling precies gaat kosten. Wij weten namelijk nooit van tevoren hoe uw zorg eruit komt te zien. Pas op het moment dat de medisch specialist u heeft gezien, een diagnose heeft gesteld én een behandelplan heeft gemaakt, kunnen wij een prijsindicatie afgeven.
Eigen risico en DBC
Zorgkosten die vallen in de basisverzekering worden verrekend met uw eigen risico. U betaalt het eigen risico in het jaar dat uw DBC wordt geopend. Meer weten over DBC’s