Opbouw zorgkosten

De overheid bepaalt welke zorg in de basiszorgverzekering is opgenomen en hoe klinieken en ziekenhuizen de geleverde zorg moeten registreren. Uw medisch specialist maakt daarvoor gebruik van een Diagnose Behandel Combinatie (DBC).

Wat is een DBC?

Alle zorg die u krijgt om een diagnose te kunnen stellen of een aandoening te behandelen worden als ‘zorgproduct’ in een DBC geregistreerd. Een DBC is een verzameling van alle zorgproducten die een gemiddelde patiënt krijgt bij uw diagnose of behandeling.

De behandeling die u krijgt wordt geregistreerd in het DBC. Een DBC is de verzameling van alle zorg die een gemiddelde patiënt krijgt bij een gelijke diagnose of behandeling. Op uw rekening staan gemiddelde tarieven en niet de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Helaas kunnen we pas achteraf precies aangeven, welke zorgkosten er in totaal zijn gemaakt. Het is niet mogelijk om van tevoren te bepalen wat uw behandeling precies gaat kosten. Wij weten namelijk nooit van tevoren hoe uw zorg eruit komt te zien. Pas op het moment dat de medisch specialist u heeft gezien, een diagnose heeft gesteld én een behandelplan heeft gemaakt, kunnen wij een prijsindicatie afgeven.

Hoe lang loopt een DBC?

Uw DBC openen wij op de dag van het eerste contact, denk bijvoorbeeld aan een telefonisch intakegesprek of consult. Minimaal 90 dagen en maximaal 120 dagen na uw onderzoek of behandeling bij PoliDirect, sluit uw DBC en maken wij de zorgrekening. Deze periode is in de Nederlandse wet vastgelegd.

Start typing and press Enter to search