ZBC’s: dé oplossing voor werkloze jonge klaren MDL?

Aldus MAGMA, het tijdschrift van de Nederlandse vereniging van maag-darm-leverartsen (NVMDL).

Angela Tjon (jonge klare en MDL-arts bij PoliDirect) en Jeroen Jansen (MDL-arts en medisch directeur PoliDirect) sloten aan bij het rondetafelgesprek voor MAGMA, het tijdschrift van de NVMDL. De stelling is: ‘Het ZBC is de oplossing voor de huidige banenmarktproblematiek onder jonge klaren MDL’.

ZBC’s: dé oplossing voor werkloze jonge klaren MDL!

Zouden ZBC’s een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid voor jonge klaren? Wij denken zeker van wel en zetten daarom graag een uitroepteken in plaats van een vraagteken achter de titel van het artikel.

Uit het artikel komen een paar dingen naar voren:

 • Er zitten veel positieve kanten van het werken in een ZBC:
  • Flexibiliteit;
  • Een goede werk/privé-balans;
  • Werken in een ontspannen sfeer;
  • Kleine, hechte teams;
  • Je kunt ondernemerschap laten zien;
  • Tijd voor persoonlijke aandacht voor de patiënt.

Wat is een ZBC?

PoliDirect is een Zelfstandige Behandelcentrum (ZBC)

PoliDirect is een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC), dit betekent dat wij planbare, laagcomplexe zorg aanbieden en ons richten op specialistische zorg die efficiënt uitgevoegd kan worden. MAGMA noemt het ons ook wel een ‘focusziekenhuis’. Op de vraag waarom PoliDirect is opgericht antwoord Jeroen Jansen:

“Door het Bevolkingsonderzoek darmkanker (BVO) ontstonden er enorme capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen. Toen dacht ik: als je een behandeling vrij geprotocolleerd moet uitvoeren, kun je dat het beste in een eenvoudige, ‘platte’ setting doen. In een ziekenhuis bepaalt toch vaak het proces hoe een patiënt erdoorheen gaat, in plaats van dat je echt die zorg om die patiënt heen kunt plannen. Bovendien (…) Een ziekenhuis is eigenlijk te duur voor scopieën en poliklinische, planbare, laagcomplexe zorg. De prijs van een scopie is bij ons een derde minder dan in een ziekenhuis.”

 • ZBC’s zijn niet meer weg te denken in Nederland. Ziekenhuizen zoeken steeds meer de samenwerking met ZBC’s in hun zoektocht naar banencreatie voor jonge klaren. De ziekenhuizen mogen niet meer groeien in productie, waardoor de aanname van nieuwe dokters wordt tegengehouden. Dat terwijl het aantal MDL-patiënten gigantisch is.
 • De samenwerking tussen ZBC’s en ziekenhuizen is een van de oplossingen voor de huidige banenproblematiek onder jonge klaren. We kunnen van elkaar leren en het vertrouwen bij patiënten verhogen.

Ben jij een werkzoekende MDL-arts?

Laat het ons weten!

Ook als er geen vacature open staat voor een MDL-arts, kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Neem contact op via een open sollicitatie, bel of mail naar recruitment.

Start typing and press Enter to search