
BIG: 69020277101
Hart- en vaatziekten komen veel voor in onze samenleving. Bij cardiologie is er vaak sprake van aandoeningen, die van levensbedreigende aard kunnen zijn. Huisartsen verwijzen patiënten met hartklachten daarom ook liever meteen door naar een ziekenhuis. In niet-acute situaties is dat echter vaak niet nodig, wat de zorg in veel opzichten onnodig duur maakt.
De opleiding tot cardioloog heb ik gevolgd in het UMC Maastricht (1985, prof Dr. H. J. J. Wellens). Ik ben gepromoveerd op de regulering van de doorbloeding van de hartspier in Leiden (1981). Tijdens mijn klinische werkzaamheden in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heb ik mij vooral in de laatste jaren toegespitst op patiënten met hartfalen en ritmestoornissen en daarbij specifieke pacemakers geïmplanteerd (CRTP/CRTD/ ICD).
Anderhalvelijnszorg
Het blijkt dat 8 op de 10 patiënten, die de polikliniek cardiologie bezoeken, deze zorg ook onder supervisie bij de huisarts kunnen laten doen. Ik ben daarom een sterke voorstander van de anderhalvelijnszorg. Dat wil zeggen: houd de diagnostiek zo dicht mogelijk bij de huisarts en doe in het ziekenhuis alleen onderzoek en behandeling bij die patiënten waar het echt nodig is. Dat voorkomt veel onnodig bezoek en ongemak van patiënten en mantelzorgers aan vaak veraf gelegen ziekenhuizen. De specialisten in de ziekenhuizen krijgen daardoor meer tijd om aan de mensen te besteden, waar het echt voor nodig is. De juiste zorg op de juiste plaats. Met een aantal collega’s heb ik aangetoond dat dit veilig en goed kan, met veel voordelen voor de patiënten en huisartsen.
Hart- en vaatziektes bij vrouwen
In de setting van Polidirect Breda is het ook mogelijk om aandacht te schenken aan specifieke vraagstellingen met betrekking tot hart- en vaatziekten. In dit kader noem ik hart- en vaatziektes bij vrouwen. Al tijdens de zwangerschap kunnen bij vrouwen problemen ontstaan op hart- en vaat gebied door zwangerschapsvergiftiging, ritmestoornissen, zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Alhoewel hart- en vaatziekten bij vrouwen later optreden dan bij mannen, treden er bij vrouwen vanaf de overgang belangrijke veranderingen op. Er is sprake van eventuele gewichtstoename met daarnaast ophoping van meer vet op rond de buik, stijging van cholesterolwaarden en meer diabetes II. Dit zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten. Om onbekende redenen is de presentatie van klachten bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Dit kan de behandelaar op het verkeerde been zetten, wat kan leiden tot verkeerde diagnoses en onderhandeling.
PoliDirect is een jonge organisatie die een nieuwe weg wil inslaan naar een patiëntgerichte, goede, efficiënte en minder dure gezondheidszorgverlening in Nederland.