Behandeling overgewicht

Behandeling overgewicht

Combinatie van medicijn, begeleiding internist & diëtist

PoliDirect helpt patiënten met overgewicht (adipositas). We bieden een multidisciplinair traject, waarbij u een medicijn krijgt, begeleiding van een internist en hulp van een diëtist en personal coach. Hoe dit traject er precies uitziet en of u in aanmerking komt voor de behandeling leest u hieronder.

Is het iets voor u of twijfelt u daarover? Bel ons gerust! Ook als u meer wilt weten over het traject. We praten er graag met u over.

U kunt ons algemene nummer bellen: 088 8884555.
Of direct met onze vestiging in Nieuwegein, waar we het traject aanbieden: 030 7200920.

Het behandeltraject

Naast het diëten, meer bewegen en/of een operatieve behandeling (maagverkleining of -omleiding), is er op dit moment weinig zorg voor mensen met overgewicht of obesitas – en een operatieve behandeling is behoorlijk ingrijpend! Bij PoliDirect willen we een “tussenoplossing” bieden met een totaalpakket bestaande uit een medicamenteuze behandeling en begeleiding van een internist en diëtiste.

Behouden gewichtsvermindering

Het volledige traject duurt 6 maanden. In deze periode streven we naar een gewichtsvermindering van 10 à 15%. Na deze 6 maanden gaan we het onderhoudsgedeelte van het traject in. In deze periode zullen we er met u naar streven de gewichtsvermindering te behouden.

Uw eerste afspraak ziet er als volgt uit:

 1. Intakegesprek met de doktersassistent

  Hier krijgt u uitleg over het volledige zorgtraject. Daarnaast worden uw lengte, gewicht en bloeddruk gemeten, en er wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

 2. Consult bij de internist

  De internist zal uw medische voorgeschiedenis met u doornemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna de behandeling wordt besproken en het medicijn voorgeschreven.

 3. Consult bij de diëtiste

  Tijdens dit consult krijgt u uitleg over het dieet en de nodige lichaamsbeweging.

 4. Instructie medicamenteuze behandeling door doktersassistent

  De doktersassistent zal u uitleggen hoe u het medicijn gebruikt.

Na deze eerste afspraak volgen nog vier contactmomenten (vervolgconsulten), waarin tussentijdse metingen worden gedaan en waarin met u wordt gesproken over de voortgang.

De medicamenteuze behandeling

Zoals hierboven al een paar keer genoemd, krijgt u bij PoliDirect ook medicatie die u kan helpen bij het afvallen. Deze medicatie is, met een moeilijk woord, een ‘GLP-1 agonist’. Wat dit precies is en hoe het werkt leggen we u graag uit.

Wat is een GLP-1 agonist?

GLP-1 is een natuurlijk hormoon dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Dit hormoon ‘signaleert’ naar de hersenen dat u voldoende heeft gegeten, dus dat u vol zit. De medicatie die u aan het begin van het zorgtraject bij PoliDirect krijgt voorgeschreven, werkt op dezelfde manier. Het reguleert uw eetlust door u een gevoel van verzadiging te geven. U heeft hierdoor een verminderd hongergevoel.

Onderdeel van een totaalpakket

De medicatie is een aanvulling op het traject dat PoliDirect u aanbiedt. Door het te combineren met een dieet en verhoogde lichamelijke activiteit, zal het beste resultaat bereikt worden.

Verandering van uw levensstijl

Het is belangrijk dat u openstaat voor een verandering van uw levensstijl. Bent u daar klaar voor?

Ja, u bent volledig toegewijd om uw levensstijl aan te passen, met onze hulp af te vallen en ernaar te streven een gezond gewicht te behouden.

U twijfelt. Het traject is zeker iets voor u, maar u heeft nog wat vragen. Neem in dit geval gerust contact op met onze vestiging in Nieuwegein via 030 7200920. We praten er graag over met u.

Nee, u voelt zich nog niet klaar voor deze behandeling. Dat is heel begrijpelijk. Laat het ons weten als u er klaar voor bent, maar neem de tijd die u nodig heeft.

Overgewicht gesproken

Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische ziekte, waarbij een overmatige vetstapeling in het lichaam aanleiding kan geven tot gezondheidsrisico’s.

Door het meten van uw BMI (De Body Mass Index, een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte) lengte, gewicht en buikomvang, kan uw gewicht als volgt ingedeeld worden:

Wanneer is er sprake van overgewicht en obesitas?

 1. Bij een BMI van 18,5 of lager, is er sprake van ondergewicht.
 2. Heeft u een BMI tussen 18,5 en 24,9, dan is er sprake van een gezond gewicht.
 3. Bij een BMI tussen de 25 en 29,9, is er sprake van overgewicht (adipositas).
 4. Bij een BMI tussen de 30 en 39,9, is er sprake van obesitas.
 5. Heeft u een BMI van 40 of hoger, dan is er sprake van morbide obesitas.

Ook uw buikomvang (omtrek taille) is belangrijk bij indelen van uw gewicht. De omtrek van uw taille geeft een indicatie waar uw lichaamsvet zit. Veel vet in en rond de buik zijn namelijk nadelig voor de gezondheid.

Bij vrouwen is er bij een omtrek tussen de 80 en 88 cm sprake van overgewicht. Is uw buikomvang groter dan 88 cm? Dan is er sprake van obesitas. Bij mannen gaat het dan om een omtrek tussen de 94 en 102 cm of groter.

Wat kost de behandeling van overgewicht bij PoliDirect?

De prijs van de behandeling is op aanvraag beschikbaar.  Als u een verwijzing heeft van uw huisarts, kan een deel van de kosten worden vergoed bij uw zorgverzekeraar.

Actuele wachttijden

De actuele wachttijden zijn per 30 november 2021:

Actuele wachttijd Breda
Polikliniek Interne Geneeskunde

53 kalenderdagen

Actuele wachttijd Eindhoven
Polikliniek Interne Geneeskunde

19 kalenderdagen

Actuele wachttijd Ravenstein
Polikliniek Interne Geneeskunde

7 kalenderdagen

Bovenstaande wachttijden worden maandelijks bijgehouden. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

U kunt voor dit onderzoek terecht bij de volgende locaties:

PoliDirect IJburg
PoliDirect IJburg

IJburglaan 455
1087 EN Amsterdam

PoliDirect Nieuwegein
PoliDirect Nieuwegein

Weverstedehof 6
3134 HR Nieuwegein

Start typing and press Enter to search